Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.

Jongere

Nieuwe vrienden maken: hoe doe je dat?

Nieuwe vrienden maken kan spannend zijn, vooral als je niet precies weet hoe je moet beginnen. Maar het goede nieuws is: vrienden maken kun je leren! Orthopedagoog Eva Meeuwsen geeft tips over hoe je nieuwe vrienden kunt vinden, hoe je vriendschappen kunt onderhouden en wat je kunt doen als je verlegen bent.

Content

Waar en hoe maak je nieuwe vrienden? 

‘Vrienden maken gaat het makkelijkst op plekken waar je vaak komt’, vertelt Eva. ‘Denk aan school, je sportclub, muziekles of de buurt waar je woont. Omdat je daar regelmatig dezelfde mensen ziet, kun je vanzelf ontdekken met wie het goed klikt.’ Vind je het lastig om te beginnen? Probeer naar plekken te gaan waar mensen zijn die dezelfde interesses hebben als jij. ‘Zo heb je meteen een onderwerp om over te praten’, adviseert Eva. 

Vrienden maken hoeft niet moeilijk te zijn, maar het vraagt wel een beetje inzet. Eva geeft een paar handige tips: 

  • Maak oogcontact, glimlach en zeg iets vriendelijks. Begin bijvoorbeeld een gesprek over school, sport of iets wat jullie gemeen hebben. 

  • Toon oprechte interesse in de ander en stel vragen over wat hij of zij leuk vindt. 

  • Wees vooral jezelf, want een echte vriendschap werkt alleen als je eerlijk bent over wie je bent. 

  • Geef het de tijd. Sommige goede vriendschappen ontstaan al snel, andere vriendschappen hebben wat langer nodig om op te bouwen. 

‘Als het niet (meteen) klikt, is dat helemaal oké’, zegt Eva. ‘Er zijn altijd meer kansen om nieuwe mensen te ontmoeten. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft en mensen vindt die jou waarderen zoals je bent.’ 

Wat als je verlegen bent of onzeker voelt? 

Voor verlegen jongeren kan vrienden maken extra moeilijk voelen. ‘Als je snel onzeker bent, kan het helpen om kleine stappen te zetten’, zegt Eva. ‘Probeer eerst oogcontact te maken en een glimlach te geven. Daarna kun je langzaam een gesprek beginnen.’ 

Er zijn ook cursussen die je kunnen helpen, bijvoorbeeld een zelfbeeldtraining. Hier leer je hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en beter kunt omgaan met sociale situaties’, zegt Eva.  

‘Als je je eenzaam voelt of meer wilt praten over hoe je vrienden kunt maken, is het belangrijk om hulp te zoeken.’ Eva raadt aan om contact op te nemen met het CJG of te kijken op de website van Humanitas. ‘Hier kun je een maatje vinden die je helpt om meer contact met anderen te krijgen.’ 

Hoe onderhoud je een vriendschap? 

Een vriendschap onderhouden kost tijd en moeite’, legt Eva uit. ‘Tijdens je puberteit verander je veel, en dat kan betekenen dat je uit elkaar groeit. Misschien zit je in een andere klas of krijg je andere interesses. Dat is normaal, maar je kunt er ook samen aan werken om elkaar niet kwijt te raken.’ Bijvoorbeeld met deze tips: 

  • Maak tijd voor elkaar en spreek regelmatig af om iets leuks te doen, zoals sporten, een spelletje doen of een film kijken. 

  • Bespreek veranderingen in je vriendschap, zoals minder contact, ruzies of andere interesses. 

  • Wees flexibel en probeer af te wisselen tussen wat jij en de ander leuk vinden. 

‘Een vriendschap kan veranderen, maar dat hoeft niet erg te zijn’, zegt Eva. ‘Als jullie er allebei moeite voor doen, kan de band blijven groeien.’ 

Meer informatie

Vind je het lastig om vriendschappen te sluiten en erover praten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.