Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.

Baby

Wanneer slapen baby’s door?

Elke ouder kijkt uit naar het moment dat hun baby de hele nacht doorslaapt. Voor sommige baby’s gebeurt dit al snel, terwijl het bij andere baby’s wat langer duurt. In dit artikel legt jeugdverpleegkundige Marieke Jans uit wat je kunt verwachten en lees je handige tips om te zorgen dat je baby doorslaapt.

Content

Wat betekent doorslapen voor een baby?

‘Veel ouders denken dat hun baby na een paar weken al de hele nacht moet kunnen doorslapen, maar dat duurt meestal wat langer’, begint Marieke. ‘Na de geboorte hebben baby's gemiddeld elke 3 tot 4 uur voeding nodig. Soms kunnen baby’s al langer zonder voeding, maar pas als ze 6 tot 8 weken zijn maken baby’s zelf melatonine aan. Dat stofje heb je nodig om in slaap te vallen’, legt Marieke uit.  

Het is goed om te weten dat we het al ‘doorslapen’ noemen als een baby 6 uur achter elkaar slaapt zonder voeding. ‘Dat is voor veel baby’s al een grote stap en dat is helemaal normaal’, legt Marieke uit.

Wanneer gaat je baby echt doorslapen?

Marieke vertelt dat veel ouders wachten op het moment dat hun baby hen 8 uur achter elkaar laat slapen. ‘Dit gebeurt vaak als je baby ongeveer 6 maanden oud is’, vertelt ze. ‘Rond die tijd slapen de meeste baby’s van 23.00 uur tot 7:00 uur zonder pauzes. Vanaf ongeveer 9 maanden kunnen sommige baby’s zelfs van 19.00 uur tot 7.00 uur slapen.’

Ook in deze fase kan een baby nog steeds af en toe wakker kan worden zonder dat je het merkt. ‘Net als volwassenen worden baby’s ’s nachts soms even wakker. Je baby kan dan ook geluid maken. Het is belangrijk om even af te wachten, ze vallen vaak vanzelf weer in slaap’, licht Marieke toe. Elke baby is anders en hoeveel ze slapen ook.

Fabels over doorslapen bij baby’s

‘Sommige mensen denken dat baby’s die flesvoeding krijgen beter doorslapen, omdat deze voeding zwaarder zou zijn dan borstvoeding. Maar dit klopt niet altijd’, legt Marieke uit. ‘Flesvoeding blijft inderdaad langer in de maag, maar dat betekent niet dat de baby daardoor langer slaapt. Wij geven dus niet het advies om voor die reden over te stappen naar flesvoeding.’

Een advies dat veel ouders wel eens hebben gehoord is om rijstebloem toe te voegen aan de laatste fles van de dag. ‘Wij adviseren dat niet’, zegt Marieke. ‘De maag van je kind zit dan namelijk vol met rijstebloem in plaats van melk. Hierdoor krijgt je kind minder voedingsstoffen binnen’, legt zij uit. ‘Het is ook niet bewezen dat baby’s door rijstebloem langer slapen.’

Tips om je baby te laten doorslapen

'Elke baby is anders, dat is belangrijk om te onthouden’, benadrukt Marieke. De tips hieronder kunnen je baby helpen door te slapen.  

  1. Avondritueel: een vaste volgorde helpt je baby te begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Bijvoorbeeld: verschonen, een verhaaltje lezen en dan naar bed. Het hoeft niet lang te duren, 20 minuten is genoeg. 
  2. Slaapzak: zodra je baby begint te bewegen, vaak rond de 3 maanden, is een slaapzak handig. Je baby kan dan geen deken van zich af draaien en zich moeilijker omrollen. 
  3. Overdag naar buiten: daglicht is belangrijk voor het slaapritme van je baby. Probeer daarom elke dag even naar buiten te gaan, dat helpt de biologische klok.
  4. Een rustige slaapomgeving: een donkere, rustige slaapkamer helpt je baby goed te rusten. Hij wordt minder afgeleid. Door het donker maakt je kind ook sneller melatonine aan. Zorg voor zachte kleuren, weinig prikkels en een temperatuur tussen de 18 & 21 graden.
  5. Regelmatige dutjes: genoeg dutjes overdag helpen je baby om ’s nachts beter te slapen. Let goed op signalen van vermoeidheid zoals gapen en probeer je baby op tijd naar bed te brengen.
  6. Eigen voorwerp: als je baby oud genoeg is, kan een knuffeltje of dekentje troost bieden en helpen bij het doorslapen.

Meer informatie?

Slaapt jouw baby niet door en wil je extra tips om hem hierbij te helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.