Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Jongere

Zo voorkom je gehoorschade bij je puber

Heb jij een puber in huis? Dan is de kans groot dat je kind steeds vaker met oordopjes in zit en binnenkort misschien wel voor het eerst naar een discotheek of festival gaat. Hiermee wordt het gehoor vaker blootgesteld aan harde geluiden, wat de kans op gehoorschade vergroot.

Content

Wist je dat 1 op de 7 kinderen tussen de 9 en 15 jaar beginnende gehoorschade heeft? Voorkomen is beter dan genezen, daarom geeft jeugdverpleegkundige Helma tips.

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat als je oren overbelast zijn. Het gaat vaak geleidelijk en er zijn meerdere vormen. Het kan zijn dat je last krijgt van een piep of suis in je oren of steeds minder hoort. ‘Gehoorschade is helaas onomkeerbaar. De klachten die je ervan hebt zijn al vervelend genoeg, maar hebben ook allerlei nare gevolgen. Denk aan communicatie- en concentratieproblemen, mentale problemen en een sociaal isolement,’ legt Helma uit.

Wanneer loop je risico op gehoorschade?

Hoe hard geluid is, wordt uitgedrukt in decibel. ‘Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Over het algemeen geldt: hoe vaker en langer je naar harder geluid luistert, hoe schadelijker,’ weet Helma.

Hoe hard is te hard?

Het is goed om te weten vanaf hoeveel decibel je risico loopt op gehoorschade. Maar wat moet je je eigenlijk voorstellen bij een bepaald aantal decibel? Hieronder vind je wat voorbeelden op een rij:

  • 60 decibel: een normaal gesprek
  • 85 decibel: lawaai op het schoolplein
  • 95 decibel: muziek op je koptelefoon
  • 103 decibel: een metro
  • 110 decibel: een laag overvliegend vliegtuig
  • 120 decibel: een brandweer met sirene

Tips om gehoorschade te voorkomen

Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om het gehoor van je kind gezond te houden. ‘In de eerste plaats is het belangrijk om het gesprek aan te gaan en je kind bewust te maken van het risico op gehoorschade en uitleg te geven over hoe je dit risico kunt verkleinen.'

  • Kijk samen naar een veilige koptelefoon of oortjes. Het is vooral belangrijk dat de koptelefoon of oortjes het gehoor afsluiten voor omgevingsgeluiden, waardoor het volume niet harder hoeft. En dat is natuurlijk beter voor het gehoor!
  • Laat je puber een volumebegrenzer op zijn smartphone zetten. Hiermee zorg je ervoor dat het geluid nooit harder staat dan 85 decibel. Is dit niet mogelijk op de smartphone van je kind? Laat hem het volume dan maximaal op 2/3 zetten. 
  • Gaat je kind naar een discotheek, festival of concert? Dan kunnen oordoppen met muziekfilter een uitkomst zijn. Deze beschermen het gehoor én zorgen ervoor dat je kind toch lekker van de muziek kan genieten.

Heeft mijn kind gehoorschade?

Twijfel je of je kind gehoorschade heeft? Op de website van Oorcheck kun je hem een gehoortest laten doen. Natuurlijk kun je ook een afspraak maken bij een CJG-locatie bij jou in de buurt. Neem hiervoor contact met ons op.