Ga naar de hoofdinhoud

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Op deze pagina lees je welke vitamines je nodig hebt, zoals foliumzuur, en welke producten je beter kunt vermijden. Ook krijg je tips voor gezonde voeding, zodat jij en je baby alles krijgen wat nodig is

Content

Welke vitamines zijn belangrijk tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf vormt de basis. Toch zijn er een paar vitamines en supplementen die je niet altijd voldoende uit je voeding haalt. Daarom is het goed om te weten welke extra’s nodig zijn en waar je voorzichtig mee moet zijn.

  • Foliumzuur: slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 8 weken zwangerschap elke dag 400 microgram foliumzuur. Dit helpt bij de ontwikkeling van je baby.
  • Vitamine D: neem tijdens je hele zwangerschap dagelijks 10 microgram Vitamine D. Dit ondersteunt de botopbouw en weerstand van jou en je baby.
  • Vitamine B12 en C: deze krijg je meestal voldoende binnen via voeding, maar soms kan aanvulling met supplementen nuttig zijn.
  • Vitamine A: wees voorzichtig, want te veel vitamine A kan schadelijk zijn. Vermijd lever en leverproducten en slik geen supplementen met Vitamine A.
  • Multivitamine voor zwangeren: gebruik je een multivitamine speciaal voor zwangeren? Dan hoef je geen aparte foliumzuur en vitamine D meer te slikken. Deze zitten al in de juiste hoeveelheid in het supplement. Check dit voor de zekerheid altijd nog op het etiket.

Gezonde voeding en dieetadviezen tijdens de zwangerschap

Gezonde voeding is belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat jij en je baby de juiste voedingsstoffen nodig hebben om goed te groeien en sterk te blijven.

  • Eet gevarieerd: kies elke dag uit verschillende producten en zorg voor genoeg groente en fruit. De Schijf van Vijf helpt hierbij. Zo krijg je veel vitamines en mineralen binnen.
  • Let op ijzer: ijzer helpt om bloedarmoede te voorkomen. Je vindt ijzer in vlees, vis, volkorenproducten, peulvruchten en groene groenten. Combineer dit met groente of fruit, zodat je lichaam het ijzer beter opneemt.
  • Drink voldoende water: water helpt je lichaam goed te werken. Vermijd alcohol, want dit kan schadelijk zijn voor je baby.
  • Bij een dieet of vegetarische/veganistische leefstijl: let extra op voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12, calcium en jodium. Kies verrijkte producten of overleg met je verloskundige of je supplementen nodig hebt.

Bekijk voedingsadviezen voor zwangeren

Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je veel producten gewoon eten, maar sommige zijn niet veilig voor jou of je baby. Het gaat vooral om rauwe of ongepasteuriseerde producten en om voedingsmiddelen met te veel vitamine A. Hieronder vind je een overzicht van wat je beter kunt vermijden.

  • Rauw vlees: zoals tartaar, carpaccio, filet americain, salami, cervelaat of half doorbakken biefstuk. Deze kunnen besmet zijn met bacteriën of parasieten.
  • Rauwe vis en schaal- of schelpdieren: zoals sushi met rauwe vis, gerookte zalm uit de koeling, garnalen of ansjovis. Eet vis altijd goed verhit.
  • Ongepasteuriseerde kazen: zachte kazen gemaakt van rauwe melk (op het etiket staat vaak au lait cru). Hierin kan de listeria-bacterie zitten.
  • Lever en leverproducten: zoals leverworst of leverpaté. Deze bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je baby.
  • Rauwe melk en rauwe eieren: drink geen melk die niet verhit is en eet geen rauwe of zachtgekookte eieren.
  • Toxoplasmose: dit is een parasiet die in rauw vlees en in de grond kan zitten. Was groente en fruit goed en vermijd contact met kattenpoep om besmetting te voorkomen.
  • Kruidenthee en drop: venkelthee, anijsthee, kaneelthee en te veel drop of zoethout kunnen schadelijk zijn.
  • Te veel cafeïne: beperk koffie en energiedrankjes tot maximaal 200 mg cafeïne per dag (ongeveer 2 kopjes koffie).

Zwangerschapsapp: ZwangerHap

Met deze app van het Voedingscentrum check je snel en makkelijk wat je wel en niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. Je vindt er duizenden producten waarbij vermeld staat of je het mag nemen.

Ook kun je de groei van je baby week tot week volgen, krijg je tips wat je kunt eten bij zwangerschapskwaaltjes en kun je veiligheidswaarschuwingen inschakelen.

Veelgestelde vragen

Bekijk al onze veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen
Waarom is foliumzuur belangrijk voor mijn zwangerschap?

Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen. Begin vóór de zwangerschap en ga door in het begin van de zwangerschap.

Welke vitamines zijn belangrijk tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur en vitamine D zijn aanbevolen; daarnaast zijn calcium, jodium en ijzer belangrijk via voeding.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig tijdens de zwangerschap?

Dagelijkse aanvulling met vitamine D wordt aangeraden tijdens de hele zwangerschap.

Mag ik vitamine A slikken als ik zwanger ben?

Wees voorzichtig met vitamine A, te veel kan schadelijk zijn. Vermijd daarom lever en leverproducten.

Is vitamine C belangrijk tijdens de zwangerschap?

Vitamine C ondersteunt de weerstand en helpt ijzer opnemen; haal dit uit groente en fruit.

Wanneer is het verstandig om een multivitamine voor zwangeren te nemen?

Een speciale multivitamine kan nuttig zijn als aanvulling; kies een variant voor zwangeren en let op de juiste doseringen.

Wat is gezonde voeding tijdens zwangerschap?

Eet volgens de Schijf van Vijf: gevarieerd, met volop groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, zuivel, voldoende vis en gezonde vetten.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel ijzer, foliumzuur of vitamine D?
  • IJzer: vlees, volkorenproducten, peulvruchten, groene groenten.
  • Foliumzuur: groente, volkorenproducten, peulvruchten.
  • Vitamine D: vettere vis en verrijkte producten; daarnaast supplement.
Wat zijn voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens je zwangerschap?

Rauw vlees, rauwe vis/schaaldieren, ongepasteuriseerde kazen, lever(producten), rauwe melk en rauwe eieren. In de gratis app ZwangerHap kun je per product bekijken of je het veilig kunt eten als je zwanger bent.

Wat mag je niet eten tijdens een zwangerschap?

Vermijd producten met risico op bacteriën/parasieten (zoals listeria en toxoplasmose) en te veel vitamine A uit leverproducten.

Mag ik rauw vlees eten als ik zwanger ben?

Nee, eet vlees altijd goed doorbakken.

Mag ik salami of cervelaat eten als ik zwanger ben?

Vermijd rauwe/ongegaarde varianten, kies verhitte/doorbakken opties.

Mag ik sushi of rauwe vis eten tijdens de zwangerschap?

Nee, kies sushi met verhitte/gegaarde vis of vegetarische sushi.

Mag ik zalm eten tijdens mijn zwangerschap?

Ja, bij voorkeur goed verhit. 1 keer per week vette vis eten is goed voor je.

Mag ik ansjovis eten tijdens mijn zwangerschap?

Ja, mits goed verhit en uit veilige bron, vermijd rauwe bereidingen.

Welke kazen mag ik niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Vermijd kazen van rauwe, ongepasteuriseerde melk (zachte kazen met “au lait cru”).

Waarom moet ik opletten met leverproducten tijdens zwangerschap?

Lever bevat veel vitamine A, te veel kan schadelijk zijn voor je baby.

Wat is het risico van toxoplasmose en hoe kan ik dit voorkomen?

Toxoplasmose kan in rauw vlees en aarde zitten. Eet vlees goed doorbakken, was groente/fruit goed en vermijd contact met kattenpoep.

Mag ik alcohol drinken tijdens de zwangerschap?

Nee, alcohol is niet veilig tijdens de zwangerschap.

Hoeveel koffie of cafeïne mag ik drinken als ik zwanger ben?

Beperk cafeïne. Drink bij voorkeur maximaal ongeveer 2 dranken met cafeïne (zoals koffie) per dag.

Zijn energiedrankjes veilig tijdens de zwangerschap?

Liever niet, ze bevatten veel cafeïne en andere stimulerende stoffen.

Bekijk alle veelgestelde vragen