Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

Je nieuwe rol als ouder

Een maandenlange zwangerschap. Daarna een bevalling. En dan ben je ‘ineens’ vader of moeder. De geboorte van een kind zet je leven op zijn kop. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week ouder én verantwoordelijk voor je baby. Dit maakt het ouderschap niet alleen prachtig, maar ook best zwaar. Er verandert veel. Dat is even wennen.

Content

Neem je tijd om te wennen aan je gezin en je nieuwe rol als ouder. Jeugdverpleegkundige Helma vertelt je meer over deze nieuwe rol als ouder en geeft tips.

Opvoeden en ouderschap

‘Het zijn woorden die je vaak hoort als je vader of moeder bent geworden. Woorden die bij elkaar horen, maar een andere betekenis hebben’, zegt Helma. Ouderschap is meer dan het opvoeden van je kind. ‘Ouderschap begint direct na de geboorte. Jij hoort bij je kind en dat blijft altijd zo. Ouderschap maakt je kwetsbaar en onzeker. Dat herkennen alle ouders. Praat erover, dan krijg je die bevestiging. Dat geeft je weer vertrouwen’, ligt Helma toe.

Wanneer begint opvoeden?

‘Het echte opvoeden begint als je kind op ontdekkingstocht gaat. Dat duurt nog even’, legt Helma uit. Ook al is hij nog maar klein, maak er nu al een gewoonte van om tegen je baby te praten. Helma geeft je de volgende tips: ‘Je baby begrijpt nog niet wat je zegt, maar vindt het wel fijn om je stem te horen en jouw aandacht te voelen. Jij kunt oefenen in wat je tegen je baby zegt en uitleggen wat je doet. Dat helpt je als het echte opvoeden begint.’

Wat komt er kijken bij het ouderschap?

Na de geboorte voelen ouders een grote verantwoordelijkheid voor hun baby. ‘Jij moet ervoor zorgen dat je baby wordt gevoed, wordt verzorgd en gaat slapen als hij moe is. Vaak gaat dat goed, maar soms is dat ook een uitdaging. Zeker vlak na de geboorte. Vraag eens aan vriendinnen of andere ouders hoe zij dat doen.’

Rozegeur en maneschijn. Of toch niet?

Veel ouders zitten op een roze wolk als hun baby is geboren. Ze vinden het fantastisch dat ze mogen zorgen voor hun kind, ze stralen als ze over hun kind praten en zeggen dat alles goed gaat.

‘Het is belangrijk om te weten dat alle ouders ook ervaren dat het soms anders is dan ze hadden verwacht. Zeker als je door gebroken nachten erg moe bent, je baby jouw dag weer door elkaar heeft gegooid, of als jij je zorgen maakt over de gezondheid van je baby.

Ouderschap is leren en groeien. Dat kost tijd en geduld. Geef toe, als het even tegenvalt. En praat erover. Met je partner, andere ouders of je eigen ouders. Dan hoor je dat je niet de enige bent die het ouderschap soms lastig vindt. Je kunt dit natuurlijk ook bespreken met de professionals van het CJG’, aldus Helma.

Zorg goed voor jezelf

Helma: ‘Het is belangrijk om lekker in je vel te zitten. Hierdoor word je geduldiger en vrolijker én je kunt lastige situaties beter aan. Als je het druk hebt of stress ervaart, is dat veel lastiger’. Je kind en je partner merken dit. ‘Praat over de oorzaak van je stress of vertel waar jij je zorgen over maakt’. Je merkt dat je er niet alleen voor staat. Dat geeft lucht. Daardoor ervaar je minder stress.

De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  • Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en zorg voor ontspanning: lees een boek, ga wandelen of spreek af met een vriend of vriendin. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor je baby zorgen.
  • Zorg voor voldoende slaap. Moest je er vannacht uit en ben je nu moe? Doe je ogen even dicht als je baby rustig in de box ligt of slaapt. Hoe uitgeruster je bent, hoe gemakkelijker je met een lastige situatie om kunt gaan en hoe meer je kunt genieten van je kind.
  • Maak keuzes in de activiteiten die je doet. Met de zorg voor je baby ben je een groot deel van de dag bezig. Vraag je af wat er vandaag nog meer moet gebeuren. Bedenk wat er later kan. En misschien kan iemand anders je ergens mee helpen?
  • Accepteer dat het even duurt voordat je lichaam weer de oude is. Je hebt na de bevalling niet gelijk je oude gewicht terug. Ook door hormonen en emoties kun jij je tijdelijk anders voelen.

Houd je relatie goed

Als je een relatie hebt, verandert je rol: je bent naast partner, nu ook ouder. Je bent samen verantwoordelijk voor jullie baby. Je besteedt veel tijd aan je baby. Je moet veel meer plannen. En dan wil je ook nog dat jij en je partner het samen gezellig hebben.

Helma geeft de volgende tips om je relatie goed te houden:

  • Praat met elkaar over wat je bezig houdt. Bijvoorbeeld over het ouderschap, je werk of hoe jij je voelt.
  • Geef je partner iedere dag een (klein) compliment. ‘Wat zit je haar leuk’, ‘Wat fijn dat je de afwas hebt gedaan’ of ‘Deze pasta is echt heerlijk’.
  • Knuffel met elkaar. Door elkaar aan te raken is er letterlijk minder afstand.
  • Besteed de zeldzame tijd die je samen hebt, goed. Geef elkaar ’s ochtends een kus en vraag ’s avonds aan elkaar hoe de dag was. Maar ook tijdens het smeren van de boterhammen en het verschonen van een luier kun je contact hebben met elkaar.
  • Plan bijvoorbeeld 1 keer per maand een avond samen. Je kunt een oppas regelen en lekker uit eten gaan, maar je kunt het ook thuis gezellig maken. Trek allebei iets leuks aan (dus géén huispak of joggingbroek) en ga samen uitgebreid koken. Dek de tafel gezellig en doe sfeerverlichting aan… Televisie, computer en smartphones worden uitgezet.

Vragen of meer informatie?

Voel jij je onzeker, voel je helemaal geen roze wolk of wil je in contact komen met andere jonge ouders? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!