Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

Minder huilen, beter slapen en meer rust

Als je baby een paar maanden oud is, gaat hij minder huilen en veranderd zijn slaappatroon. Jeugdverpleegkundige Lucia, vertelt je daar meer over en geeft tips voor het goed laten slapen van je baby. Als jij weet wat jij kunt doen, geeft dat rust. En daar wordt je baby ook rustig van.

Content

Je baby praat door te huilen

De eerste maanden na je bevalling ontdekt je dat je baby verschillende huiltjes heeft. Zo laat hij je weten wat er aan de hand is. Lucia: ‘Gelukkig is de piek van het huilen bij de meeste baby’s na 3 maanden achter de rug.’ Maar toch blijft hij af en toe huilen om te vertellen hoe hij zich voelt of om aan te geven dat er iets aan de hand is. Rond de leeftijd van 4 maanden is dat nog 1 tot 2 uur per dag.

‘Probeer erachter te komen waarom je kind huilt en reageer daarop’, zegt Lucia. Dus, verschoon hem als hij een vieze broek heeft, voed hem als hij honger heeft en breng hem naar bed als hij moe is. En natuurlijk: troost je kind! Wieg hem rustig heen en weer, knuffel hem en praat zachtjes tegen hem. Als jouw baby zich zo prettig mogelijk voelt, huilt hij minder. En dat geeft rust, voor je baby én voor jou.

Huilt je kind anders dan normaal?

Dan is er misschien iets bijzonders aan de hand. Als je baby kreunend, zwak, diep, geluidloos of juist hoog en indringend huilt, kun je het best naar de huisarts gaan.

Het slaapritme verandert

Het slaappatroon van je baby verandert als hij ongeveer 4 maanden oud is. Je baby slaapt de hele nacht door en heeft overdag vaak genoeg aan 2 tot 3 slaapmomenten. Geef je borstvoeding? Dan kan je baby ’s nachts nog wakker worden voor een voeding.

Slapen na een drukke dag

‘Als je baby ouder wordt, ziet hij steeds meer en wordt hij overdag actiever’, legt Lucia uit. Dan kan het lastig zijn om hem rustig te krijgen om te gaan slapen.

Tips bij het slapengaan

1. Breng je kind naar bed als hij laat merken dat hij moe is. Zo krijgt hij voldoende kans om uit te rusten. Je baby is moe als hij:

  • in zijn ogen wrijft als hij slaperig begint te worden;
  • kan huilen zonder duidelijke oorzaak en moeilijker te troosten is;
  • onrustig heen en weer beweegt;
  • een aantal keer achter elkaar gaapt;
  • minder interesse heeft in wat er om hem heen gebeurd en minder beweegt;
  • minder oogcontact met je maakt.

2. Maak het bed kort op en leg je kind met de voeten dicht bij het voeteneind. Dit geeft een gevoel van geborgenheid en vinden veel baby’s fijn.

3. Maakt het leven voor jouw baby voorspelbaar: slaap in bed, speel in de box en reis in de maxicosi. Baby’s die weten wat ze kunnen verwachten, huilen meestal minder.

4. Troost je baby als hij huilt. Je baby wordt het liefst getroost door iemand die hij kent: vader, moeder of een vaste verzorger.

5. Houd het tempo van je baby aan: één uitstapje per dag is genoeg voor je baby.

6. Beperk het aantal prikkels: laat muziek, televisie of andere beeldschermen uit. Het maakt je baby onrustig en snel oververmoeid.

7. Zorg voor duidelijkheid en structuur bij het slapen gaan. Doe hem bijvoorbeeld in bad, zijn pyjama aan en zing een liedje, voordat je hem in bed legt. Door een vaste volgorde voelt je baby zich vertrouwd en veilig.

Slapen in een ledikant

Slaapt jouw baby in een wiegje? ‘Dan is het nu tijd om hem in een ledikant te laten slapen’, zegt Lucia. Het wiegje wordt te klein voor je baby en niet meer veilig, omdat je baby steeds meer gaat bewegen. Niet alle bedjes zijn even veilig, dus let goed op als je er één gaat kopen.

Vragen of meer informatie?

Vind je dat jouw baby heel veel huilt, weet je niet goed wanneer jouw baby moe is of wil je meer tips over het doorkomen van tandjes? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!