Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

Opvoeding

Opvoeden is een balans tussen grenzen stellen en ruimte geven. Onze richtlijnen helpen je bij mediagebruik en geldzaken. Kinderen die vroeg leren omgaan met geld, hebben later minder kans op problemen. Lees de Zakgeldgids voor tips. Ontdek ook hoe je vriendschappen en relaties kunt ondersteunen.

Content

Opvoeden is een samenspel van grenzen stellen en je kind ruimte geven. Het helpt daarbij om te weten wat bewezen gezond is, bijvoorbeeld als het gaat om mediagebruik. Aan de hand van onze richtlijnen kun je goed geïnformeerd beslissen wat werkt in jullie gezin. Het doel van de opvoeding, is dat je je kind voorbereidt om later zelf verstandige keuzes te maken. Ook als het gaat om geldzaken. Wist je dat kinderen die al op jonge leeftijd leren met geld om te gaan, later minder kans hebben op geldproblemen? In de Rotterdamse Zakgeldgids op deze pagina staan al tips voor kinderen vanaf 4 jaar!

Ook als het gaat om vriendschappen en relaties, wil je je kinderen een goede basis meegeven. Maar het ene kind maakt makkelijker vrienden dan het andere. Veel daarvan heeft te maken met het beeld dat je kind van zichzelf heeft, en hoe weerbaar hij is. Door een goede relatie met je kind op te bouwen, weet je wat hem bezighoudt en waar hij jouw hulp kan gebruiken. Op deze pagina vind je meer informatie over deze onderwerpen, zoals een webinar Praten met je kind.

Handige downloads

Home-Start

Steuntje in de rug nodig? De vrijwilligers van Home-Start helpen je met de opvoeding. Flyers in Nederlands, Arabisch العربية, English, فارسی Farsi, Yкраїнська, Polski, Tigrinya ትግርኛ ፊደል, Türkçe op de website van Home-Start.

Klusjes voor je kind

Hier vind je een overzicht van huishoudelijke klusjes per leeftijd.

Klusjes voor je kind in de keuken

We geven je graag een aantal tips per levensfase.

Veelgestelde vragen

Bekijk al onze veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe ga ik om met brutaal een opstandig gedrag?

Als kinderen ouder worden, moeten ze leren omgaan met hun emoties. Boosheid is één van de emoties die niet zo makkelijk hanteerbaar zijn. Alle kinderen uiten hun boosheid daarom wel eens door brutaal of opstandig gedrag. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of iets respectloos of onbeschofts te zeggen als iets niet mag of lukt. Je kind moet leren dat je boosheid wel mag voelen, maar dat het niet de bedoeling is om brutaal of opstandig te worden.

Omgaan met pittige emoties bij kinderen

Hoe laat ik mijn kind veilig internetten?

Je kind gaat hij steeds meer online voor spelletjes en schoolopdrachten. Het is belangrijk om hem daar goed bij te begeleiden. Welke websites zijn goed en betrouwbaar? Waar moet je wel en niet op klikken? En, als hij ouder wordt, hoe ga je om met privacy en het delen van foto’s en filmpjes? Lees hoe je slim omgaat met media.

Hoe kan ik mijn kind leren weerbaar te worden?

Weerbaarheid hangt af van de aanleg en het karakter van je kind. Probeert je kind bijvoorbeeld makkelijk iets nieuws of maakt het makkelijk nieuwe vrienden? Kan het ruzies weer goedmaken? Je kunt je kind helpen om de weerbaarheid te vergroten. Pesten en gepest worden: hoe ga je ermee om?

Welke taken kan ik mijn kind geven om zelfstandig te worden?

Je stimuleert de zelfstandigheid van je kind, door het zelf dingen te laten doen. Koken, bijvoorbeeld, of helpen met klusjes in huis. Wat je op welke leeftijd kunt laten doen, vind je in de keukenwijzer. Meer over het stimuleren van zelfstandigheid lees hier: 5 tips om de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Pesten en gepest worden: hoe ga je ermee om?

Als ouder kun je te maken krijgen met pesten. Je kind wordt gepest of je kind is zelf de pester. Beide situaties zijn lastig. Hoe kun je als ouder pesten voorkomen of aanpakken? Pedagoog Sandra van der Sluis geeft tips. Pesten en gepest worden: hoe ga je ermee om?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Ouders met basisschoolkinderen

Zoek je een fijne plek waar je met andere ouders kunt praten over vader of moeder zijn van kinderen in de basisschoolleeftijd? En waar je ervaringen en tips kunt uitwisselen met elkaar en professionals van het CJG? Dan zit je hier goed!

Ontvang jij al onze leeftijdsnieuwsbrieven?

Naast onze consulten ondersteunen we je ook met onze leeftijdsnieuwsbrieven. Je ontvangt van ons betrouwbare informatie, tips en adviezen die passen bij de leeftijd van je kind. Zo groeien we met je kind mee.