Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Is het wel normaal dat mijn kind zo veel gamet? Hoe weet ik of hij gameverslaafd is? Wij willen je graag helpen bij het voorkomen en herkennen van gameverslaving bij je kind. Lees onze tips.
Als orthopedagoog bij het CJG krijg ik geregeld vragen van ouders over het gamegedrag van hun kind. Vragen die ik krijg zijn: Is het wel normaal dat mijn kind zo veel gamet? Hoe weet ik of hij gameverslaafd is? Mijn collega’s en ik willen je graag helpen bij het voorkomen en herkennen van gameverslaving bij je kind. Wij kunnen je steunen en wegwijs maken naar de juiste instanties als er verdere hulp nodig is.
Allereerst hoort het bij deze tijd dat kinderen veel gebruik maken van de (spel)computer. Ze vinden dit leuk, ze zoeken ontspanning en ze gebruiken het voor school. Als je kind veel uren gamet wil dat nog niet zeggen dat hij verslaafd is. Wel zien we dat jongeren die sociaal onhandig of onzeker zijn, die niet zo tevreden zijn met hun leven en die zich vaak eenzaam voelen snel verslaafd zijn. Herken je jouw kind in deze omschrijving, wees dan extra alert.
Om verslaving te voorkomen is het belangrijk dat je goede afspraken met je kind maakt over het beeldschermgebruik. Wees ook consequent in het naleven van deze afspraken!
Ondanks goede afspraken, kan je kind gameverslaafd raken. Aan welke signalen kun je dat herkennen?
Een manier om te kijken of je kind een gameverslaving heeft is een online test. Samen met je kind kun je de test doen op de website Gameadviesopmaat.nl.
Als je het idee hebt dat je kind gameverslaafd is, is het goed om hulp te gaan zoeken. Je bent dan bij het CJG aan het juiste adres. Mijn collega’s en ik willen jou als ouder/opvoeder steunen en kunnen je helpen of doorverwijzen naar verdere hulp. Er is altijd een CJG bij jou in de buurt. Je kunt ons bellen via 010 - 20 10 110.