Ga naar de hoofdinhoud

Gezondheid van je baby

Als ouder kun je flink ongerust zijn over de gezondheid van je kind. Gelukkig is er vaak niets ergs aan de hand. Maar dat wil je natuurlijk wel zeker weten! Daarom vind je op deze pagina alles over zaken als baby-acne, darmkrampjes, doorkomende tandjes, luieruitslag en snotneuzen.

Content

Voorkomen is beter dan genezen. 

Vlekjes, bultjes en onverklaarbaar gehuil. Wat is het allemaal, hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? Hier lees je alles over het voorkomen van gezondheidsproblemen. Zo vind je onder meer informatie over het voorkomen van een voorkeurshouding. Dat is als je kind te veel op één kant van zijn hoofd ligt, waardoor zijn hoofd niet gelijkmatig vormt. We gaan in op stoppen met duimen of de speen afbouwen, je leest over tandenpoetsen en je vindt informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.

Twijfels of vragen?

Heb je na het lezen tóch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Bescherm je kind met het Rijksvaccinatieprogramma

Met het Rijksvaccinatieprogramma kun je je kind beschermen tegen vaak zeer besmettelijke (kinder)ziekten zoals de mazelen, kinkhoest en rode hond. Gelukkig ook maar, want deze ziekten kunnen zeer ernstige en blijvende gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind. Daarom zijn er in Nederland gratis vaccinaties voor alle kinderen. Door je kind te laten vaccineren, draag je ook bij aan groepsimmuniteit, waardoor kinderen die niet gevaccineerd kunnen of mogen worden beschermd zijn. Wil je meer weten? Bezoek dan onze website voor uitgebreide informatie.

Veelgestelde vragen

Bekijk al onze veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als mijn baby vaak spuugt na de voeding?

Af en toe melk spugen na de borst- of flesvoeding (reflux) is heel gewoon bij baby’s. Hoe weet je of je baby er last van heeft en wat kun je doen tegen het spugen? En wanneer moet je wel naar de dokter? Meer over spugen en reflux

Welke vaccinaties krijgt mijn kind? En wat zijn de bijwerkingen?

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit vaccins tegen verschillende infectieziekten. Op de vaccinatie website van CJG Rijnmond vind je de meest voorkomende vragen en antwoorden. Hier kun je per vaccin zien tegen welke infectieziekten het beschermt, wanneer het wordt gegeven en hoe vaak. Ook de bijwerkingen en bijsluiters vind je hier.

Welke vaccinaties krijg mijn kind?

Mijn kind is ziek, mag ik naar de afspraak op de CJG-locatie komen?

Is je kind ziek, dan vragen we je de afspraak te verzetten. Denk bijvoorbeeld aan koorts (38°C of hoger) of waterpokken. Ga voor meer informatie naar de pagina Mijn afspraak.

Een afspraak verzetten kan via Mijn CJG Rijnmond of neem contact met ons op.

Mijn kind heeft koorts
  • Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in een aantal situaties moet je wel direct de huisarts bellen.
  • Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger. 
  • Je meet de temperatuur bij je kind het best met een thermometer via de anus (poepgaatje).
  • Koorts is vaak een normale reactie van het lichaam op een bacterie of een virus.
  • Geef je kind met koorts extra drinken.
  • Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts.
  • Meestal gaat koorts binnen een week vanzelf over.

Mijn kind heeft koorts | Thuisarts.nl

Wat kun je doen tegen eczeem?

Droge plekken op de huid, schilfers, roodheid en vooral jeuk! Eczeem is een vervelende kwaal die bij veel kinderen voorkomt. We weten niet precies wat de oorzaak is van eczeem, maar gelukkig weten we wel hoe je het kunt behandelen. Lees onze tips om eczeem te behandelen.

Hoe ontstaat krentenbaard en wat kun je doen als je kind het heeft?

Het kan ontzettend jeuken en is ook nog eens heel besmettelijk: krentenbaard. De infectie die rode plekken met korsten veroorzaakt komt het meest voor bij kinderen tot 3 jaar. Hoe ontstaat het en wat kun je doen als je kind krentenbaard heeft?

Eerste hulp bij krentenbaard

Wat kun je doen tegen waterpokken?

Waterpokken wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk herpesvirus, dat meestal niet schadelijk is. Bijna elk kind krijgt het. Het begint met rode vlekjes en blaasjes. 

Lees wat de symptomen zijn en wat je er tegen kunt doen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Ontvang jij al onze leeftijdsnieuwsbrieven?

Naast onze consulten ondersteunen we je ook met onze leeftijdsnieuwsbrieven. Je ontvangt van ons betrouwbare informatie, tips en adviezen die passen bij de leeftijd van je kind. Zo groeien we met je kind mee.

Facebookgroep: Ouders met jonge kinderen

Zoek je een fijne plek waar je met andere ouders kunt praten over het opvoeden van jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar? Word dan lid van deze Facebookgroep. Hier kun je ervaringen en tips uitwisselen met elkaar en professionals van het CJG.