Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

Peuter en gedrag

Ontdek hoe je omgaat met driftbuien, goed gedrag stimuleert en je peuter helpt emoties te begrijpen. Praktische tips en adviezen voor het omgaan met lastige momenten en het ondersteunen van een gezonde emotionele ontwikkeling.

Content

Veelgestelde vragen

Bekijk al onze veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als mijn peuter niet wil eten?

In de peuterleeftijd leert je kind van alles eten. Dat is heel belangrijk, want een gevarieerd eetpatroon is gezond. Maar natuurlijk vindt je kind niet alles meteen lekker! Nieuwe smaken leren kennen kost tijd, en vraagt van jou als ouder geduld en doorzettingsvermogen. 

Zo leer je je kind gezond en gevarieerd eten

Hoe kun je het beste omgaan met een driftbui van je peuter?

Als je kind tussen de 2 en 3 jaar is kan hij driftbuien krijgen. Op deze leeftijd wil hij steeds meer zelf bepalen, en kan hij driftig worden als iets niet lukt of niet mag. Heb jij er ook mee te maken en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan? 

5 tips om met de driftbui van je kind om te gaan

Wat kan ik doen bij slaapproblemen bij mijn peuter?

Een goede nachtrust is belangrijk In de nacht worden de indrukken van de dag verwerkt. Peuters slapen gemiddeld 10 tot 12 uur per nacht en doen ook vaak nog een middagslaapje. Het komt vaker voor dat een peuter moeilijk inslaapt in het eigen bed of midden in de nacht huilend wakker wordt. Het kan zijn dat je kind angstig is, omdat het begint te dromen en de indrukken van de dag verwerkt. Ook kan het zijn dat je kind gewend is aan de aandacht die het krijgt door te huilen.

Als je kind slaapproblemen ervaart, kun je die zelf aanpakken. Het slaapgedrag van je peuter veranderd alleen niet van de ene op de andere dag. Probeer vol te houden en te blijven oefenen, al gaat dit met vallen en opstaan. Zo zorg je voor een gezonde slaap van je peuter. 

Bekijk alle veelgestelde vragen