Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer
Baby

Mijn baby heeft krampjes, wat kan ik doen?

Het is heel normaal dat je baby last heeft van darmkrampjes. Zijn darmen moeten na de geboorte hard werken en de darmflora is nog aan het ontwikkelen. Jeugdverpleegkundige Sibylle legt uit: ‘Darmkrampjes horen erbij, maar kunnen wel vervelend zijn. Gelukkig kun je je baby helpen om de pijn te verminderen.’

Content

Wanneer zijn krampjes het ergst?

Veel baby’s krijgen in de eerste weken last van darmkrampjes, dat is normaal. ‘Krampjes komen vaak voor in de avond, wat kan zorgen voor onrustige nachten’, vertelt Sibylle. Je kan dan het volgende verwachten: 

  • Krampjes in week 1 

    Je baby’s darmen wennen aan voeding en beginnen te werken. Darmkrampjes kunnen nu al starten, vooral als je baby moeite heeft met drinken of veel lucht inslikt. 

  • Krampjes in week 2 en 3 

    De darmflora is nog aan het ontwikkelen. Je kunt merken dat je baby vaker onrustig huilt en trappelt met zijn beentjes. 

  • Krampjes in week 4 tot 6 

    Dit is vaak de zwaarste periode. ‘Veel baby’s huilen in deze fase heftig, vooral in de avond’, vertelt Sibylle. ‘Dit hoort erbij en gaat vanzelf over.’ Na week 6 nemen de klachten meestal af. Sommige baby’s hebben langer last, maar tussen de 3 en 4 maanden verdwijnen de krampjes vaak helemaal. 

Tips tegen krampjes bij je baby

De gouden tip tegen darmkrampjes bestaat helaas niet. ‘Maar je kunt wel proberen het te verminderen’, zegt Sibylle. ‘Het helpt om te letten op hoe je baby drinkt. Zorg dat hij niet te snel of te veel drinkt en laat je baby goed boeren na elke voeding.’ Een rustige routine helpt je baby ook. ‘Houd een vaste dagindeling aan, zodat je baby weet wat hij kan verwachten. Rust en regelmaat helpt om de darmen van je baby te kalmeren.’  

Wat te doen tegen krampjes bij je baby?

Het is goed om te weten dat je het niet direct kan oplossen. Je kunt je baby wel helpen er minder last van te hebben. Er zijn verschillende manieren: 

  • Buikmassages: masseer zachtjes met de klok mee om de darmen te helpen ontspannen. 

  • Warme kruik: leg een lauwwarme kruik tegen de buik (altijd met een doek ertussen). 

  • Beentjes bewegen: fiets voorzichtig met de beentjes van je baby in de lucht om lucht uit de darmen te helpen. 

  • Draag je baby: door je kind te dragen in een draagdoek of huid-op-huid contact kan je baby zich vaak beter ontspannen. 

  • Houding aanpassen: probeer de juiste houding om de pijn te verminderen. 

Wat is de beste houding bij krampjes?

‘Sommige baby’s vinden het fijn om op hun buik over je arm te liggen, met hun hoofd in de holte van je elleboog’, legt Sibylle uit. ‘Deze houding helpt om lucht af te voeren en voorkomt dat hij zich overstrekt.’ Ook de foetushouding kan helpen om te ontspannen. 

Helpt probiotica bij krampjes?

Sommige ouders vragen zich af of probiotica helpen tegen darmkrampjes. ‘Probiotica kunnen in sommige gevallen helpen om de darmflora te ondersteunen, maar niet alle baby’s hebben er baat bij’, zegt Sibylle. ‘Overleg met het CJG als je dit wilt proberen.’ 

Extra tip bij darmkrampjes

In deze folder lees je hoe je de verschillende manieren van huilen kunt herkennen. Als je baby last heeft van darmkrampjes huilt hij bijvoorbeeld met gebalde vuistjes, trappelt hij met zijn voeten en zie je aan het gezicht dat hij pijn heeft. 

Ook interessant

Meer informatie?

Heb je alles geprobeerd tegen de krampjes van je baby? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.