Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
In de basisschoolleeftijd ontwikkelen kinderen zich volop! Op school, in hobby’s en bij de sportclub laat je kind zien wat hij kan én merkt hij wat hij nog moet leren. Dat is soms leuk, maar je kunt er ook onzeker van worden. Hoe zie je als ouder het verschil tussen gezonde en ongezonde spanning? En hoe help je je kind als het te veel wordt? Dat lees je in het artikel over faalangst. Ook lees je op deze pagina alles over een goede besteding van de vrije tijd. Welke sport past bij jouw kind en hoe zorg je dat het niet te druk wordt? Zeker als de middelbare school steeds dichterbij komt?
Misschien vraag je je weleens af of je kind wordt gepest, of ben je bang dat hij zelf andere kinderen pest. Allebei niets om je voor te schamen, maar wel belangrijk om op te lossen. Je kind heeft jouw steun en wijze lessen nodig om met deze situatie om te gaan. Orthopedagoog Afke van Puffelen vertelt in het artikel over pesten hoe je dit aanpakt. Het andere uiterste is natuurlijk ook mogelijk: misschien wordt je kind wel voor het eerst verliefd! In het artikel Lentekriebels lees je hoe je het onderwerp seksualiteit kunt bespreken op verschillende leeftijden.
Je stimuleert de zelfstandigheid van je kind, door het zelf dingen te laten doen. Koken, bijvoorbeeld. Wat je op welke leeftijd kunt laten doen, vind je in de keukenwijzer. Meer over het stimuleren van zelfstandigheid lees je in het artikel erover.
Weerbaarheid hangt af van de aanleg en het karakter van je kind. Probeert je kind bijvoorbeeld makkelijk iets nieuws of maakt het makkelijk nieuwe vrienden? Kan het ruzies weer goedmaken? Je kunt je kind helpen om de weerbaarheid te vergroten.
In de loop van de basisschool worden de fijne bewegingen van je kind steeds beter. Je kind leert bijvoorbeeld tekenen, schrijven en met mes en vork eten.
Aankleden
Een kleuter kan zich vaak al behoorlijk goed aankleden, en maakt hierbij steeds minder foutjes. Je kind maakt knopen los en vast, maar doet soms nog een verkeerde knoop in het gat. Je kleuter leert veters strikken en is natuurlijk erg trots op het veterstrikdiploma.
In de loop van de basisschool wordt je kind steeds handiger: mozaïek met hele kleine pinnetjes is geen probleem meer.
Tekenen
Kleuters gaan nadenken over wat ze willen tekenen. Krabbels en rondjes worden nu herkenbare figuren.
Je kind gaat hij steeds meer online voor spelletjes en schoolopdrachten. Het is belangrijk om hem daar goed bij te begeleiden. Welke websites zijn goed en betrouwbaar? Waar moet je wel en niet op klikken? En, als hij ouder wordt, hoe ga je om met privacy en het delen van foto’s en filmpjes? Lees hoe je slim omgaat met media.
Als kinderen ouder worden, moeten ze leren omgaan met hun emoties. Boosheid is één van de emoties die niet zo makkelijk hanteerbaar zijn. Alle kinderen uiten hun boosheid daarom wel eens door brutaal of opstandig gedrag. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of iets respectloos of onbeschofts te zeggen als iets niet mag of lukt. Je kind moet leren dat je boosheid wel mag voelen, maar dat het niet de bedoeling is om brutaal of opstandig te worden.
Stellingen
Kinderen van 5 tot en met 16 jaar moeten volgens de Leerplichtwet naar school.
De meeste kinderen gaan al met 4 jaar naar groep 1 van de basisschool. Ga op tijd op zoek naar een school die past bij je kind en bij jouw ideeën over opvoeding. Laat je goed voorlichten, want de school speelt een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van je kind. Zoek je een basisschool of gaat jouw kind naar het voortgezet onderwijs?
Neem ook eens een kijkje op scholen op de kaart. Op deze site vind je veelzijdige informatie over basisscholen en middelbare scholen en kan je scholen vergelijken.