In Amerika is een jongen van 16 jaar overleden in de klas na het drinken van 3 dranken met veel cafeïne. Het is een uitzonderlijke dood. Het is ook niet helemaal zeker dat hij is overleden door de cafeïne. Wel is bekend dat cafeïne de bloeddruk acuut kan verhogen. Teveel cafeïne kan leiden tot hartkloppingen en hartproblemen. Kinderdiëtist Ingrid Mimpen geeft uitleg.
Risicogroep
“Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van cafeïne bij kinderen. Kinderen vormen wel een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk door teveel cafeïne kan worden aangetast. Omdat de effecten onduidelijk zijn, kunnen kinderen tot 13 jaar beter helemaal geen cafeïnerijke dranken nemen. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar geldt het advies van maximaal 1 cafeïnerijk drankje.”
In energiedrankjes zit vrijwel evenveel cafeïne als in koffie.
Cafeïne
“Cafeïne komt van nature voor in koffie en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne. In energiedrankjes zit vrijwel evenveel cafeïne als in koffie. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 66% van de jongeren van 11 tot 18-jaar minder goede ervaringen heeft met energiedranken. Ze geven aan er druk en hyperactief van te worden en slaapproblemen te krijgen.”
Advies
“Het advies van het Voedingscentrum wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen. Er is een code opgesteld voor etikettering en marketing van energiedranken. Op het etiket van energiedranken die meer dan 150 mg per liter cafeïne bevatten, wordt voortaan vermeld dat het een hoog cafeïnegehalte bevat en daardoor niet aanbevolen is voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Ook mogen er geen marketingactiviteiten meer plaatsvinden die gericht zijn op kinderen tot 16 jaar en op middelbare scholen.”
Meer informatie over energiedrank en tips om ermee om te gaan.