Voorlezen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen
Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Samen lezen is heel goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je kind en het verhoogt de concentratie.
'Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van', zegt stafverpleegkundige Esther van 't Hoff. 'Vanaf dag één luistert je baby al naar je stem. Het voorlezen aan je baby heeft veel voordelen:
- Naast dat het goed is voor de ontwikkeling van je kind, versterkt het ook de band tussen ouder en kind. En het is gezellig.
- Het is goed voor de woordenschat van je kind. Samen plaatjes kijken en (nieuwe) woorden leren aan de hand van beelden. Voorlezen bij heel jonge kinderen is in de eerste plaats bedoeld om hun aandacht te trekken naar plaatjes uit boeken. Het plaatje aanwijzen of omschrijven is de volgende stap.
- Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen. Boekmomenten met (kleine) kinderen kunnen uitdagend en ontspannen zijn. Door verhalen over andere landen en culturen leert je kind andere mensen beter begrijpen.
- Lekker slapen. Voorlezen leid je kind af van eventuele spanningen van de dag, waardoor je kind rustig in slaap kan komen. Daarnaast is het beter dan staren naar een beeldscherm voor het slapengaan.
- Voorbereiding. Door voor te lezen gaan veel kinderen het zelf ook leuk vinden om te lezen. Kijk maar eens naar dit filmpje waarin Merel van 2 een boek voor haar verjaardag kreeg. Voorlezen is dus ook een goede voorbereiding voor het lezen op school.'
Boekstart
Om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren kunnen kinderen gratis lid worden van de bibliotheek. Bij het CJG krijgen alle kinderen jonger dan 2 jaar een bon van Boekstart, waarmee de ouder naar de Bibliotheek kan gaan om het kind gratis lid te maken.
Met de waardebon van boekstart kan in de bibliotheek het gratis boekstartkoffertje opgehaald worden.