Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer
Baby

Afbouwen en stoppen met borstvoeding

Borstvoeding geven is een bijzondere ervaring tussen moeder en kind. Op een gegeven moment komt er een moment dat je de borstvoeding wilt afbouwen en stoppen. Zorg ervoor dat je langzaam afbouwt zodat je zelf niet ziek wordt. Lactatiekundige Rolinka van der Graaff-Voskamp vertelt hoe je dit het beste kan doen en wat je kunt verwachten.

Content

Waarom stoppen met het geven van borstvoeding?

‘Er is geen vast moment waarop je ‘moet’ stoppen. Sommige moeders voeden een paar weken, anderen een paar jaar. Je kunt stoppen omdat je weer aan het werk gaat of omdat je kind minder interesse in de borstvoeding toont. Maar ook omdat je zelf voelt dat het genoeg is geweest. Soms is er medisch advies om te stoppen. Bijvoorbeeld door lichamelijke klachten of omdat het te veel energie gaat kosten. Wat de reden ook is: het is jouw beslissing, en die mag er zijn’, legt Rolinka uit. 

Borstvoeding afbouwen

‘Tot de leeftijd van 6 maanden hebben kinderen voldoende aan alleen borstvoeding. Hierna kun je starten met bijvoeding en het afbouwen van de borstvoeding. Afbouwen doe je het liefst door 1 voeding per week te vervangen. Dit helpt je lichaam om de melkproductie rustig af te bouwen en voorkomt stuwing. Als je gekolfde melk gebruikt, is het belangrijk om deze veilig te ontdooien. Tijdens het afbouwen kun je nog steeds genieten van rustige voedingsmomenten, bijvoorbeeld via achteroverleunend voeden,’ vertelt Rolinka. 

De volgende stappen helpen bij het afbouwen:

  • Vervang 1 borstvoeding per 5 tot 7 dagen: vervang dit door flesvoeding of afgekolfde melk uit de vriezer.
  • Geef het de tijd: in het begin is het wennen. Wacht 5 tot 7 dagen totdat je borsten soepel aanvoelen. Stop hierna pas met de tweede borstvoeding. Je kunt ook langer wachten met het afbouwen van borstvoeding. Pas als je er weer aan toe bent om een volgend voedingsmoment af te bouwen, kun je verdergaan.
  • Blijf knuffelen: wanneer je borstvoeding afbouwt, kun je de voedingsmomenten vervangen met knuffels, samen lezen of rustig zitten.
  • Pijnlijke stuwing: bij pijnlijke stuwing kun je wat melk afkolven om de druk te verlichten. Probeer niet volledig leeg te kolven, hierdoor blijft je lichaam melk aanmaken.
  • Koel je borsten tussendoor: bij gevoelige borsten kun je tussendoor met een natte, koude doek of met ijs je borst koelen. Zorg dat je tussen borst en ijs een theedoek om het ijs heen wikkelt.

Wat gebeurt er tijdens het afbouwen en stoppen van borstvoeding?

Als je stopt met borstvoeding verandert er veel voor jou en je kind. Rolinka legt uit waarom: ‘Je lichaam maakt minder melk aan, wat soms zorgt voor volle of gevoelige borsten. Het kan weken duren voordat de melk helemaal weg is. Ook je hormonen veranderen, wat invloed kan hebben op je stemming. Je kunt je trots, opgelucht of juist verdrietig voelen. En soms voel je alle emoties tegelijk. Dat is normaal. Geef jezelf de tijd om aan deze nieuwe fase te wennen.’ 

Ook voor je kind ontstaat er naast het stoppen van de voeding veranderingen. ‘Borstvoeding is niet alleen voeding, maar geeft ook troost en veiligheid. Sommige baby’s reageren daarom onrustig of huilerig wanneer je borstvoeding afbouwt. Door rustig af te bouwen en voedingen stap voor stap te vervangen, help je jezelf en je kind om deze overgang soepel te laten verlopen.’

Meer informatie?

Heb je vragen over hoeveel drinken jouw kind nodig heeft of ervaar je klachten tijdens het afbouwen van borstvoeding? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!

Ook interessant: