Hoe ga je om met de emoties van je kind?
Ouderschap gaat niet alleen over praktische dingen, maar ook over gevoelens. Je kind krijgt te maken met allerlei emoties terwijl hij opgroeit. Als ouder speel je hier een grote rol in. We vertellen je graag meer over emoties in de verschillende fases in het leven van je kind. Van de babytijd tot aan de puberteit.
Zwanger
Zwangerschap is een periode waarin hormonen een grote rol spelen en kunnen zorgen voor een wisselend humeur en vermoeidheid. Het kan invloed hebben op hoe je je voelt, je relatie met je partner en op hoe je slaapt. Ook na je zwangerschap spelen hormonen een grote rol. Veel vrouwen hebben een korte tijd last van sombere gevoelens na de bevalling, 1 op de 10 vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie.
0 tot 4 jaar
Omdat baby’s nog niet kunnen praten, huilen ze om met je te communiceren. Ze huilen wanneer ze honger hebben, moe zijn of een natte luier hebben, maar ook wanneer ze eenkennig zijn. Het is belangrijk om als ouder geduldig en begripvol te zijn. Sommige baby’s huilen zo veel dat je als ouder niet weet waarom. Zo kan het ook voelen wanneer je peuter driftbuien heeft. Peuters kunnen ook last hebben van verlatingsangst. Praat met andere ouders over deze uitdagingen, bijvoorbeeld in onze Facebookgroep voor ouders met jonge kinderen.
Heftige gebeurtenissen verwerken
Heeft je kind iets ergs meegemaakt? Het kan zijn dat er iemand is overleden, of dat hij iets naars heeft gezien of gehoord. Dat kan veel emoties oproepen bij je kind. Als ouder kan je helpen om deze emoties te verwerken.
4 tot 12 jaar
Wanneer je kind oud genoeg is om naar school te gaan, ontstaan er verschillende nieuwe gevoelens. Je kind kan onzeker worden of angst voelen. Soms zijn kinderen bang om fouten te maken. Dit noemen we faalangst. Ook kunnen kinderen boos of opstandig worden als iets niet lukt of als ze zich niet begrepen voelen. Het is belangrijk om met je kind te praten over deze gevoelens. Zo kan je je kind beter helpen.
12 tot 18 jaar
In de tienerjaren gebeurt er veel met de emoties van je kind. Pubers zijn vaak onzeker en denken veel na over hoe ze eruit zien en wat anderen van hen vinden, nog meer wanneer ze gepest worden. Jongeren kunnen zich vaak moe voelen, ze hebben meer slaap nodig dan op andere leeftijden. Sommige hebben last van sombere gevoelens en krijgen zelfs een depressie. Het is heel belangrijk om te blijven praten met je kind, ook wanneer het lijkt alsof ze daar geen behoefte aan hebben.
Meer informatie?
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!