Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby voldoende en veilig slaapt?
Goed slapen is voor iedereen belangrijk. Zeker voor een baby, want als je zo klein bent kost alles veel energie. In dit artikel vertelt pedagoog Marieke hoe baby's slapen. En hoe je er als ouder voor kunt zorgen dat je baby genoeg, goed en veilig slaapt.
Hoeveel slapen baby's?
Baby's slapen meestal veel. 'Totdat baby's 6 maanden oud zijn vaak tot 17 uur per dag verdeelt over verschillende slaapjes', zegt Marieke. Vanaf 6 maanden wordt dat ongeveer 14 uur per dag. 'Hoe ouder een kind wordt, hoe minder slaap hij nodig heeft. En na een paar maanden gaat je baby ook op meer regelmatige tijdstippen slapen.' Natuurlijk is het wel zo dat elke baby anders is.
Wanneer slaapt mijn baby door?
De ene baby slaapt 's nachts al snel door, terwijl de andere baby daar langer over doet. 'Beide is heel normaal', legt Marieke uit. 'Veel ouders hebben de verwachting dat een baby al snel doorslaapt. Dit geldt maar voor een heel klein percentage van de baby's. Als een baby 6 uur lang slaapt zonder gevoed te worden, noemen we dit al doorslapen.' Baby's die borstvoeding krijgen slapen vaak wat later door dan baby's die kunstvoeding krijgen.
Hoe herken ik dat mijn baby moe is?
'Als je baby moe is kun je dat aan meerdere dingen herkennen. Eén van de meest voor de hand liggende dingen is gapen. Maar ook als je baby bleek ziet, in zijn ogen wrijft, zeurt, drukker wordt of je niet meer aankijkt, is het vaak tijd om te slapen', vertelt Marieke.
Zorg voor een fijne en veilige slaapplek
Een fijne slaapplek draagt bij aan een goede nachtrust. 'Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur in de slaapkamer. Het mag niet te warm zijn, maar ook niet te koud', zegt Marieke. Ook is het bed belangrijk. 'Baby's houden van het gevoel van geborgenheid. Maak het bed daarom kort op en leg je baby met zijn voeten bij het voeteneind. Stop je baby ook goed in met de lakens strak onder het matras.'
Als ouder is het belangrijk om bij je baby in de buurt te zijn als hij slaapt. 'Dat draagt bij aan het gevoel van geborgenheid. Als je baby wakker wordt en gaat huilen, is het goed om te luisteren naar hoe hij huilt. Je baby vertelt je zelf vaak wat hij nodig heeft door de manier van huilen', legt Marieke uit.
Na een tijd is het goed als je baby leert wennen aan het dag- en nachtritme. 'Het helpt om hem overdag te laten slapen in een lichte kamer en 's nachts in een donkere', adviseert Marieke.
Wat als mijn baby moeite heeft om in slaap te komen?
Je kunt als ouder meerdere dingen doen om je baby te helpen om beter in slaap te vallen:
- Het kan zijn dat jouw baby gewoon wat minder slaap nodig heeft. Is hij overdag fit en niet moe en prikkelbaar? Stel z’n bedtijd dan eens een halfuur uit.
- Trek je kind een pyjama of slaapzak aan die lekker zit.
- Zorg voor frisse lucht. In een koele slaapkamer slaapt je baby beter.
- Doe je kind nog in een warm bad. Daar wordt hij slaperig van.
- Troost je baby als dat nodig is. Dat kan ook terwijl hij in bed ligt, je hoeft hem niet altijd op te pakken. Aai hem bijvoorbeeld en zeg lieve woorden tot hij weer rustig is. Als hij erg overstuur is kun je je baby oppakken en wiegen.
- Soms helpt rustige muziek. Bijvoorbeeld van een bekend muziekdoosje. Ook op YouTube vind je veel slaapmuziek voor baby’s. Als je baby rustig is, valt hij ook makkelijk weer in slaap.
Vragen of meer informatie?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.